29.07.2019
Сподели: 0
  • Facebook
6666

Моето дете е интроверт

Не е тайна, че всички хора са различни. Някои са общителни и весели, а други се чувстват по-комфортно сами. Нашата индивидуалност започва да се проявява в детството, когато се формират характерът и особеностите на възприятието на обществото. Затова, за да можем правилно да възпитаваме децата, е важно да разберем дали детето е интроверт или екстроверт.

Дете-интроверт: особенности

Интровертите са хора, които се чувстават по-комфортно сами, отколкото в обществото. Те са по-малко общителни, но никога не се отегчават сами със себе си. Интровертите черпят сила от собствения си вътрешен свят. Те не се нуждаят от други хора. Те дори могат да имат проблеми с комуникацията. Такива деца предпочитат да играят сами. Те създават свой собствен малък свят, в който се чувстват комфортно. Въпреки това понякога интровертните деца имат нужда от комуникация, но не знаят как да я осъществят. Ето защо е важно родителите да научат децата си на социални умения.

След като такова дете е било на място с много хора (детска градина, училище), то има нужда да остане само. Характерът на интровертите обикновено е сдържан и спокоен. Често сдържат в себе си всичките си чувства. Дори ако се измъчва от нещо, най-вероятно няма да сподели това.

В екип такива деца се събират в малки групи или най-често намират един приятел. Колкото по-малко непознати са наоколо, толкова по-добре се чувства детето. Ако установите отлични отношения с интровертното дете, то ще може да ви се отвори, да сподели мислите си.

Моето дете е интроверт

Дете-интроверт: признаци

  1. Не гледа в очите. Това е особено забележимо при работа с непознати. Затворените деца не обичат новите контакти и се опитват да ги избегнат. Така те се дистанцират от комуникацията.
  2. Тихо поведение. Ако детето ти играе тихо, чете книга, не е непослушно и не търси внимание, това означава, че е интроверт.
  3. Развита фантазия. Такова дете никога няма да се отегчи само със себе си, защото въображението му е в състояние да създаде очарователни приключения, в които то попада.
  4. Малък брой приятели. Тъй като е трудно за детето интроверт да се запознае и намери нови познанства, това означава, че няма да има много приятели. Но всички те ще са се доказали във време и изпитания.
  5. Консерватор. Такива деца отказват да опитат нещо ново, те са свикнали с утвърдения режим. За да промените техните действия или навици, ще трябва наистина да се постараете.
  6. Слабо изразяват емоциите си. В душата им може да бушува буря, но външно ще останат спокойни.

Моето дете е интроверт

Дете-интроверт: взъпитание

  1. Грешно е да се мисли, че интровертните деца никога не искат да общуват. Те също имат нужда от комуникация, просто не знаят как да бъдат в екип. Трябва да научите детето да се адаптира към околната среда.
  2. Интровертът изпитва страх от всичко ново. Следователно промените в живота на детето трябва да се правят постепенно. Когато детето отиде на училище, трябва да му обясните, че там ще бъде интересно и безопасно.
  3. Дайте на детето си възможност да се отпусне само. Отделете в дома за него място, където то може да отиде и да остане само.

Моето дете е интроверт